Mukeri Kilisesi

MUKERİ KİLİSESİ –  Tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı ve eski adı Mukeri olan Tepedüzü köyünde ortaçağdan kalma Gürcü kilisesidir (1:149-150).

Mukeri Kilisesi kalıntıları. Fotoğrafın kaynağı.

Tarihçe: Mukeri (მუქერი) Gürcüce bir kelime olup erzak anlamına gelir.[2] Bu ad, eskiden köyde yiyecek saklamada kullanılan Mukeri Daranı’yla ilişkili olabilir. Mukeri köyü ve Mukeri Kilisesi 16. yüzyılın ortalarında Osmanlıların eline geçtiğinde bu yerleşimde sadece Hristiyan nüfus yaşıyordu. Nitekim 1574 yılında Osmanlı idaresinin gerçekleştirdiği tahrire göre de köyde 28 Hristiyan hane bulunuyordu. 16. yüzyılın sonlarından itibaren köy halkının Müslüman olmasına bağlı olarak kilise cemaatini ve işlevini yitirdiği, zaman içinde de yıkıldığı anlaşılmaktadır (6:35).

Mukeri Kilisesi’nin planı. Levan Tzikarişvili

Mimari: Mukeri Kilisesi, Tepedüzü köyünün 1,5 kilometre kuzeybatısında yer alır. Kilisenin olduğu yerde eski yerleşim izleri ve on kadar daran olarak bilinen yer altı yapısı bulunmaktadır. Muhtemelen buradaki eski yerleşimin kilisesi olan Mukeri Kilisesi, tek nefli bir yapı olup kaba yonu taşlarla harç kullanılarak inşa edilmiştir. Neredeyse tamamen yıkılmış olan kiliseden geriye doğu tarafındaki yarım daire planlı bir apsis kalmıştır. Kiliseden geriye kalan duvarların yüksekliği 1 metreyi bulur. Köylülerin verdiği bilgiye göre ise kilise, 1980’lere kadar sağlamdı ve çatısı plaka tipi taşlarla örtülüydü (1:149-150).
*

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close