İğdeli

İĞDELİ, Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı bir köydür. Erzurum ilinin büyükşehir belediyesi olmasından sonra mahalle statüsü almıştır.  Erzurum kentine 105 km, Oltu kasabasına 15 km uzaklıktaki köyde bulunan kale ve kiliseler, İğdeli’nin Tao-Klarceti’nin önemli yerleşmelerinden biri olduğunu göstermektedir. 

İğdeli Kalesi. Fotoğraf: Buba Kudava, Tao-Klarceti – Tarihsel ve Kültürel Anıtlar Katalogu (Gürcüce), 2018.

TARİHÇE

İğdeli’nin eski adı bilinmemektedir. Tarihsel Tao bölgesinde yer alan köydeki kale ve kilise kalıntıları İğdeli’nin eski bir yerleşme olduğunu göstermektedir. Köyün bir ucunda, bir düzlükte yer alan köy kilisesi tek nefli bir yapıdır ve büyük ölçüde günümüze ulaşmıştır. İkinci bir kilise ise, kale yakınlarında yer alır ve kale kilisesi olduğu tahmin edilmektedir. Yarı yıkık durumdaki bu yapı da tek neflidir.[1]

İğdeli köy kilisesi. Fotoğraf: Buba Kudava, Tao-Klarceti – Tarihsel ve Kültürel Anıtlar Katalogu (Gürcüce), 2018.

İğdeli Kalesi ise, iki derenin birleştiği bir vadinin en dar yerinde,  köyün 1,2 km kuzeyinde, köye hakim konumdaki bir tepe üzerinde kurulmuştur. Oval bir plana sahip olan kalenin sur duvarları büyük ölçüde sağlam olarak kalmıştır. Büyükçe bir yapı (80 × 16 m) olan kalede 5 burç bulunmaktadır.[2]  Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen kalenin mimari özelliklerine ve yapı malzemesine  bakıldığında tipik bir orta çağ kalesi olduğu gözlenmektedir. Kale içerisinde bulunan yerleşime ait mekânların kalıntıları da temel izleri ile tespit edilmiştir. İğdeli Köyü Kalesi, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2001 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir. Kaledeki mevcut kalıntılar Gürcü ve Osmanlı izlerine işaret etmektedir.[3-4]

Kaynakça:
1. ^ Tao-Klarceti – Tarihsel ve Kültürel Anıtlar Kataloğu  (Gürcüce), (Editör) Buba Kudava, (Yazarlar) Nestan Bagauri, Zurab Batiaşvili, İrma Beridze, Buba Kudava, Nikoloz Jğenti, Goça Saitidze, Natia Hizanişvili, 2018, Tiflis, s. 74.
2. ^ Tao-Klarceti – Tarihsel ve Kültürel Anıtlar Kataloğu  (Gürcüce), (Editör) Buba Kudava, (Yazarlar) Nestan Bagauri, Zurab Batiaşvili, İrma Beridze, Buba Kudava, Nikoloz Jğenti, Goça Saitidze, Natia Hizanişvili, 2018, Tiflis, s. 252.
3. ^ “İğdeli Kalesi ve Kilisesi“. Erişim: 22 Ağustos 2019
4. ^ “Erzurum’da kaleler ve kuleler”. Erişim: 22 Ağustos 2019

Not: Bu yazı ႧႤႧႰႨ ႾႠႰႨ tarafından Vikipedi için kaleme alınmıştır (22 Ağustos 2019).

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close