Daneleti

DANELETİ – Tarihsel Tao bölgesindeki meskun yerlerden biridir. Günümüzde Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı Çamlıca (Lusuncuri) köyünün bir mahallesidir. 

Etimoloji: Daneleti (დანელეთი), Gürcüce bir yer adı olup Gürcü sülale adı Danelidze (დანელიძე) ile ilişkidir. Bu sülaleden ailelerin yaşadığı yer olmasından dolayı bu şekilde isimlendirilmiş olmalıdır. Bu yer adı Türkçeye Danalet ve Danelet şeklinde girmiştir. Nitekim 1835 tarihli Osmanlı nüfus defterinde Danalet (دانالت) ve 1876 tarihli Trabzon vilayeti salnamesinde Danelet (دانلت) olarak geçer (111:328; 27:356).

Daneleti / Unlular. Fotoğrafın kaynağı.

Tarihçe: Danaleti köyünün yer aldığı Tao bölgesi, orta çağda Gürcistan sınırları içinde yer alıyordu. Nitekim Osmanlılar bu köyü 16. yüzyılın ortasında Gürcülerden ele geçirmiştir. Bununla birlikte erken dönem Osmanlı kayıtlarında köyün adı geçmemektedir. 

Daneleti  köyü, Osmanlı idaresinin askere alma ve vergi belirleme amacıyla sadece erkek nüfusunu tespit ettiği 1835 tarihli nüfus sayımında, Çıldır Eyaleti’nin Livana-i Ulya sancağına bağlı Bedazor nahiyesine bağlıydı. Bu tarihte köyde 17 hanede 45 erkek tespit edilmiştir. Erkek sayısı kadar kadın eklenince, Daneleti’nin  toplam nüfusunun yaklaşık 90 kişiden oluştuğu ortaya çıkar (31:326). 

Daneleti, 19. yüzyılın ikinci yarısında Trabzon vilayetinin sancaklarından biri olan Lazistan sancağının Livana kazasına bağlı köylerden biriydi. 1876 tarihli Trabzon vilayeti salnamesine göre köyün nüfusu 18 hanede yaşayan 60 kişiden oluşuyordu. Salnamede belirtilmemiş olmakla birlikte bu tarihte de Osmanlı idaresinin sadece erkek nüfusunu tespit ediyordu. Buradan hareketle köyün toplam nüfusunun yaklaşık 120 kişiden oluştuğu söylenebilir (27:357). 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından imzalanan Berlin Antlaşması uyarınca Livana kazası Osmanlı Devleti tarafından Rusya’ya bırakılınca, Daneleti köyü Kiskim (sonra Yusufeli) kazasına bağlanmıştır. 

Artvin vilayeti hakkında 1927 yılında Osmanlıca kitabı yayımlanan Muvahhid Zeki, Daneleti veya Danalet adını Danalet / Danalit (دانالیت) şeklinde yazmıştır. Muvahhid Zeki, eskiden Artvin-Yusufeli yolu Danalet Dağı’ndan geçtiğini ve yolun her mevsim ulaşıma açık olduğunu belirtmiştir (25:2010:23).

Daneleti, 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde Danelet (دانلت) adıyla Artvin vilayetinin Yusufeli ilçesinin merkez nahiyesine bağlıydı (28:82). 1940 genel nüfus sayımında Çoruh vilayetinin Yusufeli kazasının merkez nahiyesine bağlı olan Daneleti köyünün nüfus 157 kişiden oluşuyordu (40:170). 1945 genel nüfus sayımında da ayrı bir köy olan Daneleti, 1946 yılında bir mahalle olarak Lusuncur köyüne bağlanmıştır.

Daneleti Türkçe olmadığı için köyün adı Unlular olarak değiştirilmiştir. Unlular günümüzde Çamlıca köyünün bir mahallesidir.

Tarihsel yapılar: Daneleti köyünde kayıtlara geçmiş herhangi bir tarihi yapı bulunmamaktadır.
*

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close