WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın

Eruşeti

ERUŞETİ (Gürcüce: ერუშეთი; translit.: “eruşeti”), tarihsel Gürcistan’ın tarihi ve coğrafi bölgelerinden biridir. Kura Nehri’nin yukarı havzasında yer alır. Bugün Türkiye sınırları içinde, Ardahan ilinin bir parçasıdır. Eruşeti, Tao-Klarceti‘yi oluşturan bölgelerden biridir.

Eruşeti bölgesinde Nakalakevi’dek kilise kalıntısı. Fotoğraf: Buba Kudava

Eruşeti, Samtshe’nin güneyinde, Cavaheti’nin kuzeyinde ve Artaani’nin kuzeyinde yer alır. Arsiani Dağları ile Niali Ovası arasındaki toprakları kapsıyordu. Eski dönemde Artaani‘yle birlikte Tsunda prensliği içinde yer alıyordu. Ortaçağ tarihi geleneğine göre, bölgeye adını veren Eruşeti adlı yerleşme, Gürcistan’ın en eski Hıristiyanlık merkeziydi. Eruşeti Kilisesi, Gürcistan’daki ilk Hıristiyanlık mabedi olarak kabul edilir. Eruşeti piskoposu bu kilisede ikamet ediyordu. 16. yüzyılın ortasında Eruşeti Osmalıların eline geçti. 93 Harbi’nde ise bölgeyi Ruslar ele geçirdi. Gürcü arkeolog Ekvtime Takaişvili 1902 yılında Eruşeti’yi ziyaret ettiğinde, Gürcü dilini yalnızca yaşlılar anlayabiliyordu. Bir süre Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Eruşeti bölgesi, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasında 16 Mart 1921’de imzalanan Moskova Antlaşması’ya Türkiye’ye bırakıldı.

Eruşeti bölgesinde Kondureli, Komki, Aşağı Tsurmani, Yukarı Tsurmani, Aşağı Tikani, Yukarı Tikani, Guguba, Börk, Çoti, Verana Nakalakevi, Nakalakevi, Orazaki, Gudaneti, Hoşureti, Eruşeti, Veli, Cvarishevi, Vardosani ve Çihireti gibi çok eski yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bu yerleşim yerlerinde Osmanlı dönemi öncesinden kalma çok sayıda kale ve kilise kalıntıları vardır. Hanak yakınlarındaki Eruşeti köyünde yalnızca harap bir apsisi bulunan üç nefli bazilika, 1990 yılında Bruno Baumgartner tarafından Eruşeti Kilisesi olarak tanımlanmıştır. Takaişvili tarafından tanımlanan diğer anıtlardan Guguba Kilisesi, 1960’larda insan eliyle tamamen yıkılmıştır.

Bugünkü Gürcistan’da “Eruşeti” adı Türkiye sınırı boyunca dağlık bir alanın adı olarak kullanılmaktadır.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close